Bellarae LK, 3-årstest 20140516

Så i fredags var det äntligen dax för Märta att gå 3årstestet på Vreta.
Det är alltid lika intressant tycker jag, att man kan lägga ner så mycket tid och pengar för ett enda tillfälle. Ett tillfälle som dessutom kanske aldrig blir av för att den unga hästen är i växtofas, inte har utvecklats som planerat, är ängslig eller något annat som ställer till det på vägen.
Men oavsett om man kommer till start eller inte, har unghästen fått ovärderlig träning som den tar med sig resten av livet!

Därför är det verkligen med stor glädje man genomför en sån här sak. Allt slit ger utdelning.
I bland räcker det till fantastiska resultat på pappret, andra gånger blir inget som man tänkt sig. Eller som i Märtas fall, man känner sig stolt som ägare, uppfödare och utbildare. Över en välutvecklad, väl förberedd individ som presterar på hög nivå efter sin kapacitet =)

Märta och husse redo för avfärd

Märta var cool som alltid när jag fixade i ordningen henne på morgonen. Lastade sig själv men blev lite otålig på trailern.
Väl framme tog hon det hela tillsynes med ro, lite gnäggande då och då avslöjade dock att hon inte kände sig helt säker på situationen.

Vid inmätningen visade det sig att hon mäter hela 170 cm i hovlästen. Bådar gott för mattes långa ben!

En av DressyrHoppets supergulliga hästskötare hjälpte till med den sista groomingen, kändes så lyxigt =)
Märta blir extra fin

Sen kom Micke och tog över. Som alltid kändes det skönt att ha honom på plats i fall man själv skulle bli nervös och börja fara omkring som en yr höna ;)

Märta var rätt cool när hon gick in på banan men man kunde ana att den annars så kaxiga och framåt hästen blev lite spänd. Hon kröp lixom i hop lite och det märktes vid löshoppningen att hon inte riktigt vågade vara sitt vanliga Jag med fart och fläkt. 
Jag tyckte iofs hon hoppade några fina språng men överlag saknades det där lilla extra i attityden.
Det blev godkända poäng, vi hade väl hoppats att hon skulle kunna få lite högre. Men det är bra nog för mattes dressyrhäst =)

Märta hoppar snällt men kunde visat mera!

Så var det dax för gångarterna. Vi hade själv tänkt oss att hon skulle snitta 7p på sina gångarter ( även om man förstås hoppas på mirakel). 

Lösgalopp

Skritten är hennes svåraste gångart. Den är ren och avspänd men kort. Vi visste att det förelåg risk för att halka ner på en 6a där men faktiskt skrittade hon sin bästa skritt dagen till ära och kammade in en 7a trots allt =)  
(väl visad av Micke förstås!)

Traven var lätt och fin som den brukar vara, massor av bakben men som inte (ännu) kan fångas upp av frambenen. Betyg 7.

Galoppen var ganska balanserad och rund men hon blev för spänd i överlinjen för höga betyg. Betyg 7.

Trav på medelinjen

Sammantaget blev det riktigt fina poäng över medel. Vår förhoppning var att hon inte skulle få någon 6a som dressyrhäst och bli Klass1. 
Någon 6a blev det inte men ett ynka poäng från Klass1. Så nästan i mål =)

Fina Märta står snällt

Som Dressyrhäst blev det totalt:
Typ 8
Huvud hals bål 7
Extremiteter 8
Skritt 7
Trav 7
Galopp 7
= 44p

Det domarna framhöll var att Märta är en häst av god kvalité som blev lite spänd för dagen. En häst som kommer att utvecklas mycket under ryttare.

 På väg mot ridprov

 Lite ängslig minsann

 Några steg med sällskap i fall bus skulle tillstöta

 Travar fint och lydigt

Favvo gångarten för Märta - Galopp

Detta fick vi bevis på då man under ridprovet kunde se betydligt luftigare, bärigare gångarter med mer engagemang. Det var härligt att se =)

Märta mitt <3

En härlig rolig dag med en fin unghäst =) Nu blir det sommarlov och till hösten väntar fortsatt utbildning och inhoppning!

Vi hörs!
/Sophie


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Team Sittupp Junior 2023

Pay and Ride på Stall Hillerstad

Team Sittupp Jubileumsåret 2023!